Afvoerbuis nodig voor jouw klus? Zoek niet verder!

Afvoerbuis nodig voor jouw klus? Zoek niet verder!

10 januari 2023 0 Door Sander

PVC afvoerbuizen zijn onmisbaar in alle huishoudens, ze hebben veel verschillende doeleinden. Zo zijn ze nodig voor de afvoer van afvalwater bij bijvoorbeeld je wastafel of toilet, ook voeren ze regenwater af van een straatkolk. Wil jij geen overstromingen, verstoppingen of lekkages? Dan is het noodzakelijk om je afvoerbuizen regelmatig te controleren. Wanneer je erachter komt dat er een probleem ontstaat, is het slim om hier gelijk iets aan te doen! Ben jij klusjesman van beroep? Dan ben jij waarschijnlijk altijd wel op zoek naar een goede plek voor je materialen en gereedschap. In deze blogpost geven we je allerlei goede tips!

Ga voor het juiste materiaal

Wanneer je een afvoerbuis gaat vervangen, is het zeer belangrijk om het juiste formaat te kiezen. Een toilet heeft bijvoorbeeld veel meer afvalwater dan de wastafel. En weer een straatkolk heeft een nog grotere diameter nodig vanwege de flinke regenbuien die er wel eens ontstaan. Ook heb je pvc-buizen in verschillende soorten sterktes. Een pvc-buis die gebruikt zal worden in huis is meestal minder sterk dan eentje die buiten gebruikt zal worden.

Verschillende sterktes buizen

Heb jij een sterke buis nodig voor de riolering? Dan zijn er verschillende klassen om de sterkte aan te duiden. Een ongekeurde buis kun je gebruiken in het geval er geen verkeersbelasting meespeelt en uitsluitend voor de afvoer van hemelwater en voor het storten van poeren. Daarnaast heb je de klassen; SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger het getal, hoe sterker de pvc-buis. De laagste klasse wordt veelal gebruikt bij een binnenriolering, de afvoer van hemelwater, voor het storten van poeren en de beluchting en luchtafvoer. De gemiddelde sterkte wordt gebruikt voor de binnen- en buitenriolering bij huizen zonder, of met een lichte verkeersbelasting. Bijvoorbeeld alleen wanneer er auto’s overheen zullen rijden. Wanneer en bij een buitenriolering sprake is van een zeer grote verkeersbelasting, zoals van vrachtwagens, wordt de SN8 buis gebruikt. Al deze buizen kun je aanschaffen bij de groothandel. Ga hiervoor op zoek naar een vestiging bij jou in de buurt.

Gebruik speciale pvc-lijm

Daarnaast is het zeer belangrijk dat de buizen goed aan elkaar bevestigd worden. In veel gevallen binnenshuis kan er speciale pvc-lijm gebruikt worden. Deze lijm zal er voor zorgen dat je afvoer supersterk in elkaar zit! Voor de verschillende soorten buizen zijn er weer allerlei soorten lijmen. Kies daarom ook voor een lijm die sterk genoeg is voor je buizen en het doeleinde waarvoor ze gebruikt zullen worden. Pvc lijm kopen, kan gemakkelijk online of ga hiervoor langs in een gespecialiseerde winkel. Bovendien kun je je altijd laten adviseren door de experts bij enige twijfel.