De overwaarde op je woning verzilveren

De overwaarde op je woning verzilveren

21 maart 2023 0 Door Sander

Wanneer je huis meer waard is dan het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt openstaan, dan heeft je huis overwaarde. Het bedrag aan overwaarde woning kun je op allerlei manieren verzilveren. Je kunt het gebruiken om een groter en duurder huis te kopen of zelfs een tweede huis. Populair is ook om het te investeren in je bestaande huis door een verbouwing of door verduurzaming. Je kunt er ook hele andere dingen mee doen dan investeren in stenen: een nieuwe auto kopen, je pensioen aanvullen of het geld schenken aan kinderen of kleinkinderen.

Je overwaarde gebruiken voor verduurzaming

Je overwaarde gebruiken voor verduurzaming kan een hele slimme investering zijn, omdat je de overwaarde kunt combineren met allerlei subsidiemogelijkheden. Zo verlaag je je energierekening en vergroot de waarde van je huis. De investering is dan heel snel weer terugverdiend. Is je huis nog niet optimaal geïsoleerd, dan is het verstandig om te beginnen met dak- of vloerisolatie. Ook isolerend glas is een goede investering. Voor dit soort maatregelen is landelijke subsidie beschikbaar die kan oplopen tot 30% van de kosten. Zonnepanelen zijn een goede volgende stap, die zijn in ongeveer zeven jaar terugverdiend. Voor zonnepanelen wordt tegenwoordig geen subsidie meer gegeven, maar je hoeft over het aanschafbedrag geen BTW te betalen en voor het arbeidsloon van de installatie van de panelen geldt het lage BTW-tarief van 9%.

De beste keuze maken voor het inzetten van de overwaarde

Er zijn dus allerlei manieren om de overwaarde van je huis te besteden. Het is verstandig om even stil te staan bij waar je het geld aan gaat besteden. Het gaat vaak om een fors bedrag en het kan jaren duren voor je weer eenzelfde bedrag te besteden hebt. Een nieuw, groter huis kan nu een aantrekkelijke optie lijken, maar misschien is het wel verstandiger om het als aanvulling op je pensioen te gebruiken. Wil je een gesprek met een adviseur die met alle specifieke aspecten van jouw zakelijke en privésituatie rekening houdt, dan kun je het best een afspraak maken met de Van Bruggen Adviesgroep. Er werken niet alleen hypotheekadviseurs, maar ook makelaars en verzekerings- en pensioenspecialisten: in het advies wordt dus met alles rekening gehouden.

Waarom advies vragen bij overwaarde?

Een gesprek met een deskundig adviseur voorkomt dat je iets over het hoofd ziet. Bij ingewikkelde financiële keuzes moet je vooruit kunnen kijken, alle aspecten in beeld hebben en goed op de hoogte zijn van wet- en regelgeving. Alleen dan kun je de meest optimale keuze maken.