Een Hepatitis B vaccinatie is meer dan één prikje

Een Hepatitis B vaccinatie is meer dan één prikje

30 april 2022 0 Door Sander

We zijn er de afgelopen paar jaar wel aan gewend geraakt: het vaccineren an sich. Heel veel mensen hebben de vaccinatie tegen COVID-19 gehaald, daarna nog een herhaalprik en in veel gevallen ook nog een booster (of twee). Je hebt dus nu zelf ondervonden dat sommige ziektes niet zomaar met één prikje onschadelijker gemaakt kunnen worden. Toch is de weerstand die veel mensen voelen tegen het halen van de COVID-19 vaccinatie best een beetje vreemd. Wanneer deze zelfde mensen op reis gaan maken ze zonder blikken of blozen een afspraak voor, bijvoorbeeld, de Hepatitis B vaccinatie. En dat terwijl Hepatitis B in Nederland eigenlijk niet (meer) voorkomt.

De Hepatitis B vaccinatie kan veel ellende voorkomen

Voor je de Hepatitis B vaccinatie gaat halen, zul je je hierover goed moeten inlezen. Niet iedereen mag deze prikken (maar liefst 3 stuks!) hebben. Het is dus altijd verstandig om, voor je een afspraak maakt voor welke vaccinatie dan ook, even contact op te nemen met je behandelend arts. Mag je de vaccinatie gewoon hebben? Doe dit dan op tijd! Het is mogelijk om één maand voor vertrek de Hepatitis B vaccinatie te gaan halen, maar dan ben je wat minder goed beschernd dan wanneer je kiest voor het volledige programma. Je kunt er maar beter op tijd mee beginnen.

Haal de eerste prik 7 maanden voor vertrek

De landen waar je een Hepatitis B vaccinatie voor nodig hebt, zijn, over het algemeen, niet de landen waar je even een last minute naar boekt. Je hebt dus vaak gewoon ruim de tijd om de Hepatitis B vaccinatie te halen. Begin hiermee 7 maanden voor je reis begint. Je krijgt dan in die periode in totaal 3 prikken. Daarmee ben je voor de rest van je leven klaar met deze vaccinatie. Dat is goed om te weten en ook wel zo'n fijn idee. Dat hoef je nooit meer te doen!

Een vaccinatie buiktyfus is ook aan te raden

Wil je naar een land reizen waar de levensstandaard een stuk lager is dan in Nederland? Dan is de buiktyfus vaccinatie wel aan te raden. Je kunt met deze vaccinatie voorkomen dat je erg ziek wordt van buiktyfus en ook dat je er anderen mee besmet. Al blijft een goede hygiëne wel erg belangrijk. Was vaak je handen en doe dat, zeker in landen waar de kwaliteit van het water wat te wensen overlaat, met water uit een fles. Door goed op te letten en niet zomaar bij iedere straatkraam te eten, kun je veel ellende voorkomen.