Fietshelmen: fiets veilig

Fietshelmen: fiets veilig

1 april 2022 0 Door Sander

In de meeste landen in Europa zijn fietshelmen verplicht. En dat is niet zo gek want fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en als ze vallen lopen fietsers regelmatig hersenletsel op. Toch fietst het grootste deel van Nederland met de haren in de wind door de straten. Zelfs sinds de elektrische fiets er is, worden er nog weinig helmen gedragen. Een zorgwekkende situatie. Elektrische fietsen bereiken hoge snelheden en ongelukken, vooral bij ouderen, komen veel voor. Ouderen zijn namelijk juist door die elektrische fiets meer gaan fietsen. Het aantal fietsers op de soms krappe fietspaden neemt dus toe met alle gevolgen van dien. Valpartijen kun je niet altijd voorkomen, maar ernstig letsel soms wel. Een helm beschermt het kwetsbare hoofd. Daar waar botbreuken nog kunnen genezen, is hersenletsel regelmatig onomkeerbaar en dat kan grote gevolgen hebben. Hersenletsel kan bovendien ook dodelijk zijn. Dus het is ergens vreemd dat fietshelmen nog steeds niet verplicht zijn in Nederland.

Fietshelmen: waarom wel?

In ons vrije landje schuwt de regering vaak om zaken op te leggen. Het verplichten van fietshelmen is zo’n hekel punt. Want fietsen is vrijheid. De natuur in, gaan waar je wilt met de wind die door je haren blaast. Een helm associëren veel mensen met hitte en benauwdheid maar dat is tegenwoordig echt niet meer het geval. De fietshelmen van tegenwoordig zijn van goed materiaal gemaakt, zijn passend en zitten lekker. Ze bieden daarnaast optimale bescherming. En je hoeft ook echt niet bant te zijn dat je ermee voor gek loopt want de fietshelmen zijn verkrijgbaar in diverse moderne modellen met mooie kleuren en patronen. Je vindt altijd wel een helm die goed bij jou past. En nogmaals, de fietshelm beschermt het hoofd en dat zou genoeg reden moeten zijn om er een te gaan dragen.

Helmen voor kinderen

Zeker voor kinderen is het dragen van een fietshelm eigenlijk een must. Kinderen zijn ongeremd op een fiets, zien geen gevaar en schatten het verkeer nog niet goed in. Valpartijen bij kinderen komen ook veel voor. Omdat kinderen lichamelijk flexibeler zijn en makkelijker een val opvangen, komt bij hen letsel minder snel voor, maar het hoofd is bij kinderen net zo kwetsbaar als bij volwassenen. Dus bescherm je kind en laat het een helm dragen als het gaat fietsen. Kortom, er is een belangrijke reden om fietshelmen te promoten: het beschermt tegen ernstig letsel. Ga dus eens internet op en zoek naar goede en mooie fietshelmen.