Hoe jij bewuster om kunt gaan met de aanwezigheid van internetcriminelen

Hoe jij bewuster om kunt gaan met de aanwezigheid van internetcriminelen

1 december 2022 0 Door Sander

Hackers proberen steeds vaker informatie te verkrijgen over gebruikers van sociale mediakanalen. Ze treden ook in verschillende manieren op. Langzaam maar zeker, lijken we een patroon te zien in de tactieken die veel hackers toe passen. Toch verzinnen ze steeds nieuwe vormen waarop zij kunnen optreden. Het blijft een akelig gevoel geven, het idee dat er mensen zijn die kwade bedoelingen hebben bij het achterhalen van onze informatie. Ook zijn sommige mensen beter op de hoogte van de sporen van hackers. Dit is waarom we in deze tekst bepaalde verschijnselen van de aanwezigheid van hackers uiteenzetten. We pogen hiermee meer bewustzijn te creëren. 

Houdt de poort dicht

De eerste stap die je doorloopt wanneer je een bericht ontvangt, via Facebook Messenger of WhatsApp bijvoorbeeld, is het bekritiseren van de toon waarop het bericht wordt verstuurd. Klinkt het bericht eigenlijk wel als de manier waarop de afzender normaal gesproken tegen je praat? Is het bericht in een andere taal geschreven bijvoorbeeld? Of staan er meer spelfouten in dan normaal? Vraag je dan af of het bericht wel door de persoon in kwestie is verzonden. Vaak herken je berichten door hackers ook aan de hand van een link die in het bericht is geplaatst. Klik in elk geval niet op deze link! Dit zou namelijk een manier kunnen zijn waarop je voor de hacker een poort openmaakt richting jouw eigen gegevens.

Raadpleeg de beoogde afzender van een bericht op een andere manier

Het gebeurt steeds vaker dat internetcriminelen een WhatsApp profiel aanmaken om zich voor te doen als een bekende van een bepaalde persoon. Zo kan iemand zich voordoen als een dochter of beste vriend. Ze zullen een bericht sturen met de mededeling dat ze een nieuw nummer hebben, om vervolgens een kort gesprek te hebben over koetjes en kalfjes. Na een tijdje zullen ze, aan de hand van een smoes, naar een geldbedrag vragen en een betaalverzoek sturen. Hoewel je op het eerste ogenblik misschien denkt dat je niet gevoelig bent voor praktijken als deze, gaan ze in werkelijkheid vaak genoeg fout. Wat je kunt doen op het moment dat iemand je op deze manier lijkt te benaderen, is het verifiëren van de informatie via een ander medium. Je kunt een sms sturen naar het oude nummer van de beoogde afzender om te checken of diegene inderdaad een nieuw nummer heeft.