Hout lasersnijden

Hout lasersnijden

3 juni 2022 0 Door Sander

Als je een lasermachine hebt, ook wel een lasersnijder genoemd, dan kun je houtsnijden. Als je dit doet, moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Zo is het alleen mogelijk om hout te lasersnijden als je gebruik maakt van dunne houten platen die tussen de 2 mm en 9 mm dik zijn. Daarnaast kun je hout lasersnijden in dun massief hout tot 6 mm dik hout. Wist je ook dat de hardheid van een dunne houten plaat de dikte bepaalt waar je doorheen kan snijden? Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om een dunne plaat populieren multiplex van 6 mm door te snijden, dan een dunne plaat berken multiplex van 6 mm. En wist je ook dat een dunne houten plaat, snel krom kan trekken? Als dit gebeurt tijdens het hout lasersnijden, is dit niet zo handig. Koop daarom altijd een bruikbare dunne houten plaat, die je altijd kunt gebruiken voor je lasermachine. Wat kan je nog meer met een lasermachine, naast hout lasersnijden?

Lasergraveren

Naast snijden in hout met een lasermachine, is het ook mogelijk om te lasergraveren op hout. Dit kan overigens ook op andere materialen. Je hebt dan niet te maken met dunne houtplaten, want je hoeft natuurlijk nergens doorheen te snijden. Toch blijft het wel handiger om ook tijdens het lasergraveren een dunne houten plaat te gebruiken, maar het hoeft dus niet. Gebruik je een massief houten plaat? Dan kan je hier ook in lasergraveren. Het kan ook op verschillende andere houten platen. Wil je er zeker van zijn dat de gravering goed zichtbaar is? Gebruik dan een lichte houten plaat, bijvoorbeeld in het wit. Wil je een gefineerde multiplex 4 mm plaat aanschaffen? Dat kan. Lees hieronder waar dat kan!

Multiplex 4 mm

Bij een gefineerde multiplex plaat bestaat de voor- en achterzijde van de plaat uit een hoogwaardig dun laagje massief hout. Het maakt niet uit hoe dik de plaat is, dit kan namelijk op een multiplex plaat van 2 mm, 4 mm of een andere dikte. En wat is multiplex dan precies? Multiplex bestaat uit dunne lagen houtfineer, die gekruist op elkaar gelijmd zijn. Het effect hiervan is dat een multiplex 4 mm plaat, heel sterk is. Je hebt ook verschillende multiplex 4 mm platen, zoals bijvoorbeeld populieren multiplex of biologisch multiplex. Alle multiplex platen die je vaak in een webshop tegenkomt, zijn geschikt voor lasersnijden. Bekijk goed of dit daadwerkelijk zo is op de desbetreffende webshop. Het staat er dan namelijk duidelijk bij vermeld.