Waar kan een mediator mee helpen?
Ga je scheiden, heb je een meningsverschil met je werkgever, familie of misschien met de buren? Dan kan het verstandig zijn om een mediator in te schakelen. Deze gaat samen met jou en de andere partij om de tafel zitten. Hierbij maak je afspraken om tot een oplossing voor het probleem te komen. Dit zorgt ervoor dat je geen rechtszaak hoeft op te starten. Dat is vooral prettig als je in de toekomst met elkaar om moet of wilt blijven gaan.
Mediator of advocaat?
Het grootste verschil tussen een mediator en advocaat is dat de mediator er voor beide partijen is. De mediator helpt jou en de andere partij, zoals je werkgever om tot een goede oplossing van het probleem te komen. Een advocaat staat juist alleen aan jouw kant, en zal je verdedigen bij bijvoorbeeld een rechtszaak. Of je een mediator in kunt zetten ligt aan beide partijen. Niet alleen jij, maar ook de tegenpartij moet bereid zijn om samen met een mediator een oplossing te zoeken.
Hoe gaat een mediator te werk?
Allereerst zul je een mediator moeten vinden. Om een mediator in de buurt te vinden is het handig om op internet je postcode of plaatsnaam in te voeren. Dit kan je zelf door door te zoeken naar de ideale lokale mediator. Websites als Trustoo helpen met het vinden van de juiste professionele mediators. Ben jij degene die het gebruik van een mediator voorstelt? Dan is het een goed idee om een keuze van drie mediators voor te leggen aan de andere partij. Dit zorgt ervoor dat de andere partij niet de indruk krijgt dat je al een keuze hebt gemaakt voor jezelf. Nadat jullie de keuze voor een mediator hebben gemaakt zal er een eerste contact plaatsvinden. Dit is meestal telefonisch of per mail. In dit contact wordt duidelijk hoe de mediator te werk gaat, of hij/zij beschikbaar is en of deze persoon in staat is om bij jullie probleem als mediator op te treden. Is dit het geval, dan zal er een eerste gesprek plaatsvinden, waarbij de mediator, jij en de andere partij aanwezig zijn. Er zal in dit gesprek worden uitgelegd wat de bedoeling is van de mediation en er zal een overeenkomst worden ondertekend. In die overeenkomst staan afspraken vastgelegd.
Is ook dit gesprek positief verlopen, dan kan er gestart worden met het traject. Om de beurt krijgen jij en de andere partij de beurt om je verhaal te doen. Wat is er aan de hand en is er een oorzaak te vinden? Nadat duidelijk is geworden wat er aan de hand is, wordt er toegewerkt naar de oplossing. Er kan hierbij onderhandeld worden, want de oplossing moet voor beide partijen acceptabel zijn. De gemaakte afspraken en oplossing worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.