Zakelijke energie nodig? Check deze handige tips

Zakelijke energie nodig? Check deze handige tips

25 oktober 2022 0 Door Sander

Ben je een ondernemer en beschik je over een eigen kantoorpand, werkplek of winkel? In dat geval heb je een energiecontract nodig voor je bedrijf. Waar je als consument particuliere energie afneemt, moet je als ondernemer een zakelijk energiecontract hebben. Zo'n contract kun je scoren door te beginnen met energie vergelijken zakelijk. Maar: waar moet je verder zoal op letten? In dit artikel hebben we enkele tips en tricks voor je verzameld wanneer je zakelijke energie nodig hebt, zodat je dit direct vanaf het begin goed geregeld hebt.

Kleinzakelijke of grootzakelijke energie nodig?

Als eerst moet je weten of je een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker bent van energie. Wanneer je net bent begonnen met ondernemen, is de kans groot dat je geen idee hebt wat voor energie je nodig hebt. In het geval van kleinzakelijke energie is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen in het pand kleiner dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is kleiner dan 40m3 per uur. Kleinzakelijke verbruikers ontvangen net als particulieren één factuur per maand en betalen altijd een voorschot. Aan het einde van het jaar krijgen zij misschien iets terug of moeten ze nog wat bijbetalen. Bij grootzakelijke energie is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist groter dan 3 x 80 Ampère en de totale capaciteit van de gasaansluitingen groter dan 40m3 per uur. Grootzakelijke verbruikers ontvangen daarbij twee facturen; een van de netbeheerder en een van de energieleverancier. Ook betalen zij alleen voor wat ze daadwerkelijk verbruikt hebben. Heb je geen idee? Vraag dan even na bij je netbeheerder wat de aansluitingen van het pand zijn.

Keuze voor groene of grijze zakelijke energie

Weet je eenmaal wat voor een soort verbruiker je bent dan moet je een keuze maken: ga je voor grijze energie of voor groene stroom voor je onderneming? Steeds meer bedrijven in Nederland beschikken over een groen zakelijk energiecontract. Zij helpen de wereld een handje door te kiezen voor zo'n contract voor duurzame energie. Het maakt niet uit of je zakelijke energie zzp nodig hebt of wanneer je een grootzakelijke verbruiker bent; iedere ondernemer bepaalt zelf of hij of zij voor groene of grijze energie gaat. Het grootste voordeel van groene stroom is dat je je steentje bijdraagt aan een beter milieu. Bij de productie van deze vorm van verantwoorde energie komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat er onder andere indirect voor zorgt dat het klimaat verandert. Des te minder CO2 er vrijkomt, des te beter. Kijk dus goed naar de keuze die je maakt en welke keuze het beste bij je onderneming past.

Zakelijk energie vergelijken voor meest voordelige contract

Heb je de keuze gemaakt tussen groene en grijze stroom voor je bedrijf? Check. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een betaalbaar energiecontract. Dat doe je door energiecontracten met elkaar te vergelijken. Gelukkig hoeft dit niet handmatig; er is een handige online tool waarmee je dat kunt doen. Het enige dat je moet weten voor zo'n zakelijke energievergelijker zijn je gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik. Die vind je op de jaarafrekening of kun je opvragen bij de netbeheerder. Verder vul je je wensen in, zoals de wens voor groene zakelijke energie, en het vergelijken kan beginnen. Omdat zo'n tool altijd onafhankelijk is, krijg jij het meest complete aanbod van dat moment te zien. Dat is ideaal, want op die manier hoef je niet verder te zoeken, wat je tijd, energie én geld scheelt. Door na ieder contract weer te beginnen met energie vergelijken, vind je altijd de beste aanbieding van dat moment.