Zo maak je de tuin klaar voor de zomer

Zo maak je de tuin klaar voor de zomer

22 mei 2022 0 Door Sander

Met de lente in volle glorie kunnen we steeds vaker genieten van onze buitenruimte en veel tijd buiten doorbrengen. Waarschijnlijk hoor je steeds meer buren met hun schuurmachine of heggenschaar in de weer zijn en heb je zelf ook al wat klusjes voltooid. Een tafeltje maken, die aanslag op de tegels verwijderen of misschien wel een vijver aanleggen, in deze tijd doen we er alles aan om onze tuin (of balkon) klaar te maken voor de zomer. We willen natuurlijk dat deze er weer schoon en fris bij staat wanneer we dan eindelijk onszelf weer op een ligstoel in de zon kunnen plaatsen. Met deze tips kun je je tuin klaarmaken voor dát moment.

Schoonmaken

Het begint natuurlijk met het schoonmaken van de tuin. Bladeren zijn op de grond blijven liggen en het onkruid heeft vrij spel gehad om tussen de tegels en de planten te groeien. Het is dan ook aan te raden dit als eerst te verwijderen. Dode takken en losse bladeren hark je gemakkelijk bij elkaar en gooi je natuurlijk in de gft-bak, zou houden we ook nog rekening met het milieu. Je zult merken dat de tuin er dan al een stuk verzorgder uitziet. Daarna kun je de tegels gaan reinigen met een hogedrukreiniger. Het zou zomaar kunnen dat je bij het schoonmaken ontdekt dat beestjes jouw tuin net iets te goed weten te vinden. Je wilt deze zomer natuurlijk niet gestoken worden door vervelende wespen. Mocht je daarom een wespennest spotten in de tuin, dan kun je het best hulp van een expert inschakelen. Zoek in dat geval online bijvoorbeeld eens op “wespenbestrijding Zwolle” of “wespenbestrijding Emmen” voor een geschikt aanbod bij jou in de buurt.

Tuinmeubilair

Nadat de tuin weer schoon is, is het tijd om na te denken over de tuinmeubels. Heb je die van de winter opgeslagen in een overdekte ruimte, dan kunnen ze vast nog wel een zomer mee. Maar ben je toe aan iets anders of heeft het meubilair zijn beste tijd wel gehad, kijk dan eens voor een nieuwe tuinset. Vaak zijn er rond april en mei verschillende promoties op tuinmeubilair en kan jij jouw nieuwe set met een fijne korting aanschaffen. Misschien wil je deze keer juist wel een loungebank of hangmat in plaats van stoelen. Of allebei, dat kan natuurlijk ook.

Opvrolijken

Je tuin is nog niet af zonder vrolijke kleuren. Koop bijvoorbeeld een leuke houten plantenbak en rij naar het tuincentrum om wat planten te kopen. Wat chrysanten, violen, petunia’s en dahlia’s zullen de tuin een stuk gezelliger maken. Binnen de kortste keren zullen de knoppen open gaan en geniet jij van een vrolijke tuin met veel kleur. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vaste tuinplant zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Lavendel is hiervan een goed voorbeeld, het ruikt ook nog eens erg lekker. En, niet te vergeten, help je de natuur een handje door planten met veel bloemen te kopen.